Spenat och potatissoppa + hummus
Vegansk mat lagade jag och Berre idag, väldigt gott tyckte även köttarna =P :
Spenatsoppa ca 6 pers:
Snabb, nyttig mat med mycket järn i för oss som inte käkar kött.
Ca 8 potatisar
600g fryst hackad spenat (helst tinad)
1 gul lök (kan ta fler men jag gillar inte lök;)
2,5 dl sojagrädde
Salt
Peppar
Paprikapulver
Muskotnöt
Koka upp ca 1 liter vatten med lite salt, peppar och parikapulver. Skär potatis och lök i cm stora bitar, häll i kasstrullen och koka tills potatisen nästan är klar, tillsätt spenaten och koka upp tillsätt sedan soja grädde och ca 1 tsk muskotnöt. Koka upp och tillsätt vatten tills du tycker soppan är lagom rinnande. Smaka av och salta eller peppra efter smak.
Hummus:
Proteinrik röra med lågt GI, mycket fibrer och nyttigt fett.
200-300g kikärtor
2-3 msk olivolja
några droppar tabasco
1 vitlöksklyfta
Peppar
0.5 citron
Häll i allt i en bunke, pressa i citronen, Blanda med stavmixer eller liknande.
Servera soppan varm med en klick kall hummus i istället för ex, ägg eller creme fraige, eller ta en macka med hummus och doppa i soppan. Soppan går även bra att göra med nässlor istället.